@


@Saya ingin melihat masyarakat di kampung Tiulon tersenyum gembira.

Yang dapat saya lakukan sekarang

@Malaysia di borneo sabah terdapat sabah kampung kecil yang bernama Tiulon.yang mempunyi penduduk kampung lebih kurang 100orang. Di kampung tersebut, penduduk kampung tersebut hidup dengan menggunakan air hujan. Oleh kerena hujan jarang turun orang di kampung tersebut terpaksa menggunakan air sungai untuk mandi ,mencuci pakaian dan lain- lain lagi.
@Penduduk di kampung tersebut hidup dengan bertani akan tetapi jika hujan tidak turun pertanian tidak dapat di jalankan. Seorang ayah terpaksa berpisah dengan keluarga semata-mata untuk mencari pendapatan untuk menanggung kehidupan keluarga masing-masing.
@Di kampung tersebut ,Saya pernah menjadi sala seorang anak angkat kepada sebuah keluarga yang tinggal di kampung tersebut yang bernama encik Felix. Masyarakat di kampung tersebut juga menyambut kedatangan saya dengan hati yang gembira.
Di kampung tersebut saya menerima hadiah yang sangat berharga daripada seorang budak perempuan. Saya sangat berterimah kasih dengan pemberian hadiah tersebut. Di saat itu juga saya bertanya kepada budak perempuan tersebut apa yang kamu inginkan? Tetapi budak perempuan itu menjawab, saya tidak ingin apa-apa daripada kakak.
@Sewaktu meninggalkan keluarga angkat untuk balik ke negara saya (Jepun), Saya berjabat tangan dengan bapa angkat saya di mana di telapak tangan bapak angkat saya terdapat sejumlah wang , kalau di tukar dengan wang Jepun sangat kecil nilainya Walaupun sangat kecil nilainya ianya sangat berharga bagi diri saya. Di mana selama
Ini saya tidak pernah menerima pemberian seperti itu.Sehinggah berat sungguh hati saya untuk menerimanya.Sungguh mulianya hati bapa angkat saya untuk memberikan hadiah seperti itu.sedankan keperluan keluarga sendiri pun belum mencukupi.
@Saya menagis terharu dengan pemberian yang saya terima dari keluarga angkat saya
.Di saat itu juga saya terfikir apa yang boleh saya lakukan untuk membalas budi baik
orang di kampung resebut. Jika saya mempunyi 300en boleh memberi bibit 1 pokok , dari sebatang pokok tersebut kemungkinan boleh menghasilkan buah yang banyak dari buah tersebut ia boleh di jadikan bahan makanan. Jika pohon itu bertambah banyak maka ia akan menjadi hutan yang berguna kepada masyarakat di kampung tersebut Dengan adanya pohon-pohon suda semestinya hujan akan turun.
@Bila ka pohon itu akan berbuah? Saya ingin datang lagi ke kampung tersebut saya sangat berharap masyarakat di kampong tersebut dapat hidup gembira dengan keluarga masing-masing dan sentiasa tersenyum gembira.

yang Benar
Asahi Kawai


@

@

@

@@
r@@@@@@@@@@s@@@@rClD

@s@@@@@@@@@@@@@@D

@g@@@@@@@@@@@@@@@@@D

@s@@@C@PT@@@@@@@@@|@@@@@@C@@@@@@@@@@@@@@@l@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@rC@lD

@@@@@@@@l@@@@@@@@@@iD

@


@
@

@

home

inserted by FC2 system